Friday, May 16, 2008

Not to be Lost in Chaos


Not to be Lost in Chaos




Are you aware? We were able to direct our life without requiring any assistance, any guide and any orientation. But, today we are directing ourselves and our lives either with a help of guide or with a point of help. When we investigate the reason, we see that we are under the information bombardment. Especially mobile gadgets and devices, internet, advertisement world and competition are the premier carriers in this information load. We need to predicate a qualitative usage of information instead of a quantitative usage.

The usage of information in the competition environments shapes up with collection of information from various resources, fastly accesible, predictable results by using logical and mathematical relations. The companies who could realize these highly contribute to their businesses positively.

To step, to decide and to walk with right steps, depends how you are the master of the situation or subject. We usually do a helicopter look to see bigger picture for problems, and define our way how to proceed.

Global Positioning Systems ( GPSs), are very good indicators of our thinking and decision making systems. To fix one’s place; for the people who wants to route themselves to reach to a point, by facing different things, and what they should do at which point. They look from a different angle and from top to those situations, and they find where they are, and what they should do, and easily take right decisions.

Without mentioning these positioning systems, we already use the same approach in our daily lives. Business Intelligence and Data Mining technologies will always keep their importance, and provides right decision making and save our business. There are new concepts that take this as a basis. The concepts like Business Positioning Systems – BPS, People Positioning Systems – PPS, are minimizing decision taking times and provides to executives where they are on their businesses as a solution.

At the moment, in complex and heterogenous systems, information, data and pre-defined reports are only collecting within the defined time periods. This makes slower for decision making processes, and because of this management can not see the wanted results in any time.

Presently, within the importance of information usage and with the speed of competition, you can act like a pilot who uses his dashboard. And with the help of these applications you can accomplish your mission by becoming a pilot of your business.

In order not to lose yourself in chaos, to set your direction, to take fast and right decisions, to be able to step ahead with predictive analysis, usage of “positioning systems” will increase in the near future. And with an unknown reason it seems that there will be new problems while these systems create an easy life for us.

Mehmet Bilginsoy – May 2008

Karmaşada Kaybolmamak

Karmaşada Kaybolmamak


Farkında mısınız? Eskiden bu kadar fazla rehbere, yönlendirmeye ve kılavuza ihtiyaç duymadan işlerimizi ve hayatımızı yönlendirebiliyorduk. Fakat, bugüne baktığımızda, ya bir kılavuz, ya bir yardım noktası, ya da bir rehber vasıtası ile, kendimize ve yapacaklarımıza yön buluyoruz. Nedenini araştırdığımızda, yüksek oranda bir bilgi bombardımanına tutulduğumuzu görüyoruz. Özellikle mobil cihazlar, internet, reklam dünyası ve rekabet, bu bilgi yüklemesinde en önde yer alan taşıyıcılar. Bilginin ve verinin miktarca çok olmasından ziyade, gerekli bilginin kaliteli bir şekilde kullanılmasını esas almamız gerekir.

Rekabet ortamlarında bilginin kullanımı, değişik kaynaklardan derlenmiş, hızla erişilen, mantık ve matematiksel ilişkileri de kullanıp ileriye yönelik tahmini yönlendirmeler yapabilen şekillerde olmaktadır. Bunu gerçekleştirebilen kuruluşlar, işlerinin ilerlemesine büyük katkı sağlamaktadırlar.

Bir sonraki adımı atmak, karar vermek ve doğru adımlarla yürüyebilmek, o konuya ya da işe ne kadar hakim olduğunuzla belirlenir. Çözeceğimiz problem ve sorunlarda, her zaman geriye çekilip geniş açıdan bakmaya, büyük resmi görüp burada yolumuzu belirlemeye çalışırız.

GPS’ler (Küresel Konumlandırma Sistemleri), düşünce ve karar alma sistemimizin çok güzel bir göstergesidir. Yönünü belirlemek; gideceği noktaya varırken ne ile karşılaşacağını, hangi noktada ne yapacağını ve ne tarafa yönleneceğini bilmek isteyenlerin, çok yukarıdan tüm resme bakıp, nerede olduklarını ve ne yapmaları gerektiğini saptayıp bu konuda doğru karar vermelerine yardımcı olur.

Bu tür konumlandırma sistemlerini, ismini hiç vermesek de günlük hayatımızda zaten uygulamaya çalışırız. İş zekası ve veri madenciliği gibi bilgi teknolojileri konularında her zaman önemini koruyacak olan kavramlar, kendi işimiz hakkında doğru karar vermemizi ve aynı zamanda işimize hakim olmamızı sağlar. Bunu temel alan yeni kavramlar ortaya çıkmaya başladı. BPS (İş Konumlandırma Sistemleri), PPS (Kişi Konumlandırma Sistemleri) gibi kavramlar, artık bir çözüm halinde, karar verme sürelerini minimuma indirirken, aynı zamanda anlık olarak üst düzey yöneticilerin işlerinin hangi noktada olduğunu gösteriyor.

Şu anda kullanımda olan karmaşık ve heterojen sistemlerde, bilgi ve veri, önceden tanımlanmış raporlar, ancak önceden belirlenen zaman aralıkları içinde toplanabiliyor. Bu da yönetimin istediği anda istediği sonucu görmesine engel oluyor.

Rekabetin hızlandığı, bilginin kullanımının çok önemli olduğu günümüzde, adeta bir pilotun kumanda tablosuna göre hareket etmesi gibi, bu uygulamalar yardımıyla işinizin pilotluğunu yaparak misyonlarınızı başarıyla tamamlayabilirsiniz.

Karmaşıklığın içinde kaybolmamak, yönünüzü rahat bir şekilde belirlemek, hızlı ve doğru kararlar verebilmek, kesin tahminli analizlerle bir sonraki adımları atabilmek için, “konumlandırma sistemleri”nin kullanımı, önümüzdeki günlerde fazlalaşacak ve bu, hayatımızı yüksek oranda kolaylaştırırken, şu anda bilemediğimiz bir şekilde yeni problemleri de doğurabilecek gibi görünüyor.

Mehmet Bilginsoy – May 2008