Friday, May 16, 2008

Karmaşada Kaybolmamak

Karmaşada Kaybolmamak


Farkında mısınız? Eskiden bu kadar fazla rehbere, yönlendirmeye ve kılavuza ihtiyaç duymadan işlerimizi ve hayatımızı yönlendirebiliyorduk. Fakat, bugüne baktığımızda, ya bir kılavuz, ya bir yardım noktası, ya da bir rehber vasıtası ile, kendimize ve yapacaklarımıza yön buluyoruz. Nedenini araştırdığımızda, yüksek oranda bir bilgi bombardımanına tutulduğumuzu görüyoruz. Özellikle mobil cihazlar, internet, reklam dünyası ve rekabet, bu bilgi yüklemesinde en önde yer alan taşıyıcılar. Bilginin ve verinin miktarca çok olmasından ziyade, gerekli bilginin kaliteli bir şekilde kullanılmasını esas almamız gerekir.

Rekabet ortamlarında bilginin kullanımı, değişik kaynaklardan derlenmiş, hızla erişilen, mantık ve matematiksel ilişkileri de kullanıp ileriye yönelik tahmini yönlendirmeler yapabilen şekillerde olmaktadır. Bunu gerçekleştirebilen kuruluşlar, işlerinin ilerlemesine büyük katkı sağlamaktadırlar.

Bir sonraki adımı atmak, karar vermek ve doğru adımlarla yürüyebilmek, o konuya ya da işe ne kadar hakim olduğunuzla belirlenir. Çözeceğimiz problem ve sorunlarda, her zaman geriye çekilip geniş açıdan bakmaya, büyük resmi görüp burada yolumuzu belirlemeye çalışırız.

GPS’ler (Küresel Konumlandırma Sistemleri), düşünce ve karar alma sistemimizin çok güzel bir göstergesidir. Yönünü belirlemek; gideceği noktaya varırken ne ile karşılaşacağını, hangi noktada ne yapacağını ve ne tarafa yönleneceğini bilmek isteyenlerin, çok yukarıdan tüm resme bakıp, nerede olduklarını ve ne yapmaları gerektiğini saptayıp bu konuda doğru karar vermelerine yardımcı olur.

Bu tür konumlandırma sistemlerini, ismini hiç vermesek de günlük hayatımızda zaten uygulamaya çalışırız. İş zekası ve veri madenciliği gibi bilgi teknolojileri konularında her zaman önemini koruyacak olan kavramlar, kendi işimiz hakkında doğru karar vermemizi ve aynı zamanda işimize hakim olmamızı sağlar. Bunu temel alan yeni kavramlar ortaya çıkmaya başladı. BPS (İş Konumlandırma Sistemleri), PPS (Kişi Konumlandırma Sistemleri) gibi kavramlar, artık bir çözüm halinde, karar verme sürelerini minimuma indirirken, aynı zamanda anlık olarak üst düzey yöneticilerin işlerinin hangi noktada olduğunu gösteriyor.

Şu anda kullanımda olan karmaşık ve heterojen sistemlerde, bilgi ve veri, önceden tanımlanmış raporlar, ancak önceden belirlenen zaman aralıkları içinde toplanabiliyor. Bu da yönetimin istediği anda istediği sonucu görmesine engel oluyor.

Rekabetin hızlandığı, bilginin kullanımının çok önemli olduğu günümüzde, adeta bir pilotun kumanda tablosuna göre hareket etmesi gibi, bu uygulamalar yardımıyla işinizin pilotluğunu yaparak misyonlarınızı başarıyla tamamlayabilirsiniz.

Karmaşıklığın içinde kaybolmamak, yönünüzü rahat bir şekilde belirlemek, hızlı ve doğru kararlar verebilmek, kesin tahminli analizlerle bir sonraki adımları atabilmek için, “konumlandırma sistemleri”nin kullanımı, önümüzdeki günlerde fazlalaşacak ve bu, hayatımızı yüksek oranda kolaylaştırırken, şu anda bilemediğimiz bir şekilde yeni problemleri de doğurabilecek gibi görünüyor.

Mehmet Bilginsoy – May 2008

No comments: