Thursday, April 2, 2009

Varying Balances of Power

Varying Balances of Power



We see the information technology sector in the past 5 years as getting tight with the increasing competition. We are observing the retail sales become widespread while the projects amount were decreasing. The biggest bottleneck here is the unbalanced economy in the demand areas and lack of project development.

High spending enterprises for IT projects are retired into theirselves with economical crisis and they started to work on efficiency items. These performances include the implementation of urgent savings programs, postponing the investment projects and shift to alternative solution areas.

When we look at the local or foreign product and services companies, we started to observe the decreases in their revenues and in their profitability ratios. It is possible to see increases in the distributor firms where we can call as a junction point, but it is a fact that they are started to experience difficulties. Lack of cash, payment troubles and lack of projects are started to pressurize the IT sector.

In such a time period, system integration service providers and added value firms started to evaluate alternatives in order to stand, such as company acquisitions, mergers or leaving the market. Namely, the foreign investment companies are also started to examine their status seriously. Especially, expensive skilled manpower and lack of projects to compensate the costs of this manpower, force for layoffs, downsizing, selling th company or even leaving the market.

This complex environment where we are in, will cause the changes for the powerful companies. And also change the powerfull meaning. We will see easily these changes in top 500 company lists in 2010. New mergers and new models will be placed in this list.

It will be wrong, if we say the market and sector came to this situation because of the global crisis. Effects of local crisis in the past years, delays in the government investments, bad product and services selections and lack of skill buildings might be the main reasons of the existing situation.

On the other hand, many companies showed very good performances and healthy growths. We will start to see these companies by 2010, as new faces of the IT sector, that define the dynamics and make the new game rules. The benefit of this healthy growth both for users and suppliers, will provide them to stand together in the crisis and a long cooperation.

Mehmet Bilginsoy – April 09

Degisen guc dengeleri

Değişen güç dengeleri



Bilişim sektörünü, geçtiğimiz 5 yıl içinde giderek darlaşan ve rekabetin arttığı bir sektör olarak görüyoruz. Perakende satışların daha çok yaygınlaştığını, ancak proje sayısının azaldığını gözlemliyoruz. Buradaki en büyük engel, ihtiyaç alanlarındaki ekonomik dengesizlikler ve proje geliştirememe olabilir.

Bilişim projelerinde en büyük harcamaları yapan kuruluşlar, ekonomik krizle kendi içine kapandı ve verimlilik yönünde çalışmalara başladı. Bu çalışmaları, verimlilik denince akla gelen tasarruf politikalarının acilen gündeme getirilmesi, yatırım projelerinin geciktirilmesi ve farklı çözüm alanlarına kayılması şeklinde belirtebiliriz.

Yerli ya da yabancı ürün ve hizmet sağlayan firmalara baktığımızda, gelir ve kârlılık oranlarında düşüşler görmeye başladık. Gelir oranında artışı, kavşak noktası olarak adlandırabileceğimiz dağıtıcı firmalarda gözlemlemek mümkün; ancak, onlarda da bir sıkıntı yaşanmaya başladığı bir gerçek. Nakit azlığı, ödeme zorluğu ve proje eksikliği, sektörü çok sıkıştırır hale geldi.

Böyle bir zamanda, hizmet sağlayan sistem entegratörleri ve katma değerli firmalar, ayakta kalabilmek için, güçlerini birleştirme, pazardan çekilme ya da şirket satın alma alternatiflerini değerlendirmeye başladı. Öyle ki, yurtdışından gelip Türkiye’de yatırım yapmış olan şirketler bile kendi durumlarını ciddi bir şekilde gözden geçiriyor. Özellikle vasıflı insan gücünün çok pahalı olması ve bu maliyetleri karşılayacak proje ya da projelerin olmaması, eleman çıkarmaya, küçülmeye, firmayı satmaya, hatta pazardan çekilmeye yol açıyor.

İçinde bulunduğumuz bu karmaşık ortam, bir anlamda sektörde bugüne kadar “güçlü” olarak yapılan tanımların değişmesine yol açacak. İlk 500 şirket listesindeki büyük değişiklikleri 2010 yılında çok rahat görebileceğiz. Yeni birleşmeler ve modeller, bu listede yerini alacak.

Pazarın ve sektörün bu hale gelmesini sadece küresel krize bağlamak yanlış olur. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan yerel kriz etkileri, kamu sektöründeki yatırım gecikmeleri, Avrupa Birliği projelerindeki yetersiz yaklaşımlar, kötü ürün ve hizmet seçimleri ile yetenek oluşturmadaki eksiklikler, bugün içinde bulunduğumuz durumun ilk ana nedenleri olarak sayılabilir.

Diğer yandan, nice firma düzenli ve sağlıklı büyüme göstermiştir. Bu firmaları, 2010 yılından itibaren, sektörün yeni yüzleri, dinamikleri belirleyen ve oyunun kurallarını tekrar koyan firmalar olarak göreceğiz. Bu sağlıklı büyümenin yararını hem kullanıcı hem de sağlayıcı olarak her iki tarafın da görmesi, birlikteliklerin daha uzun olmasını ve krizlerde ayakta durmayı sağlayacak.

Mehmet Bilginsoy – April 09