Wednesday, July 30, 2008
Verimli yönetici olmanın ilkeleri
Verimli yönetici olmanın ilkeleri
İş dünyasında yöneticilik kavramı, değişime uğrayıp, farklı seviyelerde, farklı mücadeleler içinde kendini göstermeye başladı. İnternetin ve yönetim modellerinin değişiminden önce var olan hiyerarşik yönetim şekillerinde, verimliliğin çok kısıtlı olduğunu ve işlerin daha kişilere bağımlı olduğunu gözlemliyoruz.
Rekabet ortamlarında verimliliğin artmasının ve daha hızlı ilerlemenin bir istek olduğu günümüzde, yöneticiler, yetkilerini devretme ve ellerindeki sorumluluğu tamamlama gayreti içindeler. Bu yetki devri, organizasyonların içinde farklı yönetici oluşumları ile daha hızlı yol almayı ve aynı zamanda yöneticilerin kendilerini daha zorlu bir ortamda bulmalarını sağlamıştır.
Üst düzey yönetimin (CxO), başarıya giden yolda, hem kendi yönetiminde olan organizasyon ile, hem de hedeflerini gerçekleştirmesi gerektiği sorumluluk çerçevesinde, hızlı, başarılı ve verimli olmasını gerektiren gözlemlenmiş genel ilkeler bulunmaktadır:
• Tutku. İstemelisiniz. İstemediğiniz sürece amacınız kalmaz. İsteklerinizi devam ettirmelisiniz.
• Etrafınızı mükemmel insanlarla çevirin. Mükemmel topluluğunuzu yaratın ve çevrenizi onlarla kuşatın. Mükemmellikleri ile sizi gölgede bırakmalarından korkmayın.
• Başarmış ve başarısı bilinen kişilerden bir ortam oluşturun. En iyi kişiyi işe almak hiç kolay olmamakla birlikte, onların motivasyonlarını ve vizyonlarını sürekli yüksek tutmak için çaba sarf etmelisiniz. Nasıl ve ne amaçla kullandığınız çok önemlidir. Her çalışanın verimliliğinin çok farklı olduğunu biliyoruz. Küçük projelere değil, büyük projelere odaklanan kişileri yönlendirin.
• Basitlik. Bazen en düşük teknoloji kullanımı daha hızlı olabilir. Bu yüzden, kullanacağınız araçları çok dikkatli seçin. Yüksek teknolojinin getirdiği olanaklar yararlı olabilir; ama, farkında olmadan zaman kaybediyor olabilirsiniz.
• İsteğinizin nedenini bilin. Tutkunuzu oluşturan isteklerin nedenlerini hep aklınıza getirin ve bunu bilerek hareketlerinizi oluşturup motivasyonunuzu üst seviyede tutun.
• Gizli formülünüzün ne olduğunun farkına varın. Sizi diğer liderlerden ayıran özelliğiniz nedir? Bulunduğunuz yerde sizi nasıl gözlemliyorlar?
• Mükemmel olması için kararlar verin. İyi kararlar vermek, her zaman mümkün değildir. Ancak, kötü karar vermek, hiç karar vermemekten daha iyidir. Her zaman ileriye doğru yol alacak şekilde kararlarınızı verin.
• Denge. Her zaman dengeli olmaya gayret edin. Endişe duymak ve bunu sürekli olarak içinizde tutmak, içinde bulunduğunuz ve çalıştığınız ortamdan zevk almamanızı sağlayacaktır.
• Uygulayın. Her güne başlarken o gün sadece neyi başarmak istediğinizi saptayın ve uygulayın. Önünüzdeki uzun yapılacaklar listesinin esiri olmayın. Eğer her gün birşeyi başaracak şekilde ilerlerseniz, bir yıl içinde tamamlayacağınız konuları düşünün; epey fazla değil mi?
• Kendi sisteminizi oluşturun. Herkesin farklı olduğu gerçeği ile, kendi verimliliğiniz ve çevrenizdekilerin verimliliği için kendi sisteminizi oluşturup buna göre hareket edin.
Başarılı olmak ve bunu sürdürmek, istikrarlı ve planlı bir sürecin içinden geçmekle mümkündür. Başarılı örneklere bakıp değerlendirmenizi yapmak ve bunu gerçekleştirmek, tamamen size kalmıştır.
Mehmet Bilginsoy – July 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment