Friday, September 19, 2008

Değişen Zamanlar

Değişen Zamanlar



Çağın değiştiği, kullanılan araçların çeşitlendiği, rekabetin arttığı, batmaz dediğimiz ama hızlı bir şekilde batış halinde bulunan dünya devi şirketlerin çoğaldığı, verimliliğin ön planda olduğu, çevreci etkilerin daha ön plana geçtiği, bilgi ve tecrübenin demirbaşlardan daha değerli ve stratejik anlama geldiği bir zamandan geçiyoruz.

11 Eylül Olayları’ndan sonra dünyanın bir değişim sürecinin içinde bulunduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Bu değişimi her alanda görmeye başladık; finans, savunma, üretim, strateji, insan kaynakları, kimya, sağlık, enerji gibi. İlkokul zamanlarımızda, tarih cetvellerinde farklı çağların ne zaman hangi olayla başlayıp bittiğini öğrenir, içinde bulunduğumuz çağı nasıl bir olayın değiştireceğini merak ederdik. Değişimin başlamasından sonra, bu değişimin artık sakin bir hale gelmesinin epey uzun sürdüğünü gözlemliyoruz.

Bu sürecin, bilgi çağının getirdiği olanaklarla daha hızlı geçeceği düşünülebilir; ancak, bilgi kaynaklarının çokluğu ve çoksesliliğin oluşturduğu ortamlar, bu süreci daha da uzatacağa benziyor.

Amerika’da Lehman Brothers’ın batışı sonrası hisselerinin değer kaybetmesi, elindekilerden değer olarak broker’larının seçilmesi ve Barclays tarafından satın alınmak istenmesi ile, değer kavramının da ne kadar değiştiğine ve diğer şirketlerin stratejilerine ne büyük etkisi olabileceğine şahit olduk.

Rekabet ortamı ve değişen dünya koşulları, sadece kendi bilgi ve becerinizle hareket etmenize olanak sağlayamayacak duruma geldi. “Benim işimi benden daha iyi kimse bilemez” yaklaşımına, artık geçerli bir sav olarak bakılmıyor.

Değerlendirme ve karar verme aşamalarında katılım ve çeşitlemeler ne kadar çok olursa, ortaya çıkan sonuçlar o derece sağlıklı, yönetilebilir ve sonuçlanabilir oluyor.

Farklı bakış açılarının işiniz üzerindeki etkileri, hem olumlu, hem olumsuz olabilir. Ancak, organizasyon dışından alınabilecek tecrübeye dayalı danışmanlık, görüş ve değerlendirme gibi hizmetler, sizleri daha olumlu noktalara taşıyacaktır.

Organizasyonların ilerlemesinde en büyük etki, yapılan anlık değerlendirmeler, anlık sonuçlar ve bunların ileride kuruluşa etkilerinin ne olacağı varsayımlarına bağlıdır. Yapılan varsayımlar, sağlıklı bir raporlama ve istenen anda kuruluşun tüm resminin çekilmesine bağlıdır. Bu resim ne kadar sağlıklı olursa ve o anın görüntüsünü verebilirse, gelecek hakkında tahmin yürütmeden, belli senaryolar ve yapay zeka kullanılarak karar vermek o kadar kolaylaşır ve verimlilik en üst noktaya taşınabilir.

Değişimin içinde olduğumuz bu zaman aralığında pozisyon almak için, stratejilerinizi gözden geçirip, danışmanlık almanız gerekiyorsa, bunun için adımlarınızı atmaya başlamalısınız. Bu adımları atarken, gerek teknoloji, gerekse tecrübe kullanımı ön plana çıkacaktır. Eğer günü kurtarmaya çalışacak çalışmaların içinde boğulup kalmışsanız, bir an önce bunun içinden çıkın ve araştırmaya başlayın. Aksi takdirde, yukarıda bahsettiğim tarih cetvelinde bir çağ geride kalmış olabilirsiniz.

Mehmet Bilginsoy – September 2008

No comments: