Thursday, October 9, 2008

Crisis & Opportunity

Crisis & Opportunity


Present crisis environment is growing incredibly and with a domino effect it continuously passes from country to country. Economists and finance say there will be harder days in the near future like never seen before.

Bankruptcy and mutation of banks and companies are caused starting of the lack of consolidation that is expected for a long time. Large amount of the big companies and the increased competition pushed to play in risky and harsh games for business world. Too many steps have taken by new financial instruments and new resources. However, as we may expect from physics laws, there is another opposite force over against a force. It was necessary for balance of actions as for balance of powers. It is one of the main reasons of a crisis situation.

Blocking period of the crisis is already passed. That’s why, impacts and future impacts come from crisis will force the instituitons to revise their situations. After looking to their financial structure, immediate downsizing and restructing programs are expecting. Layoffs, closing down the branch and regional operations, lowering the investments, cuts in advertisement and marketing bugets and postponing of the technology investments even cancelling decisions will come to everyone’s agenda.

It is necessary not to forget that, crisis situations also creates new opportunity areas. Especially with the possibilities of the techonologies for years like virtualization, server consolidation, open source codes and “cloud computing” will be the new implementation technologies for the companies in the crisis.When these implementations increase the efficiency with their consolidation offerings, it will be possible to do more business with less resources and will improve the efficiency for the companies in the crisis situation.

Using software as a service, compression of data in the storages, using virtualization by decreasing the amount of the servers, will either downsize the human resource to be used in this subject or provide efficient usage of resources more manageable and outsourced.

Maybe this situation will either simplify or complicate the business of the sales specialists in the providers who are struggling to sell for a long time for their instutional customers.
In fact, the technologies mentioned above are the right tools and in such a period investments and implementations can be done fastly.
This crisis will refresh the “cost center” image of the technology as a “profit center” by increasing the efficiency. And this will appear as an irony for some executives.

Mehmet Bilginsoy – October 2008

Kriz ve fırsat

Kriz ve fırsat



İçinde bulunduğumuz kriz ortamı, inanılmaz bir şekilde büyüyor ve domino etkisiyle, ülkeden ülkeye geçiş halinde hareketini devam ettiriyor. Ekonomistlerin ve finans dünyasının yaptığı bilgilendirmelerde, bugüne kadar yaşanmamış etkilerin görüleceğinden bahsediliyor.

Hiç batmayacağını sandığımız firmaların ve bankaların batması ya da el değiştirmesi gibi olaylar, esasında uzun süreden beri beklenen konsolidasyon eksikliğinin başlamasına neden oldu. Çok güçlü şirketlerin fazla sayıda olması, rekabetin artmasıyla daha yırtıcı ve riskli oyunlara girilmesini gerektirdi. Yeni yaratılan finansal enstrümanlarla, yeni kaynakların oluşturulmasında çok fazla adım atıldı. Ancak, fizik kanunlarından da beklediğimiz gibi, her gücün karşısında tam aksi oranda negatif bir güç bulunuyor. Güçler dengesinin olması gerektiği kadar aksiyonlar dengesinin de gerçekleşmesi gerekiyordu. Krizin çıkışındaki en önemli etkenlerden biri budur.

Krizin engellenmesi aşaması geçilmiş durumda. Bu yüzden, krizin oluşturduğu ve oluşturacağı etkiler, her kuruluşun kendisini tekrar gözden geçirmesini gerektirecek. Finansal yapıların ne durumda olduğuna bakıldıktan sonra, çok hızlı bir şekilde, yeniden yapılanma ve küçülme programlarına gidilmesi bekleniyor. İşten çıkarmalar, şube ve bölgelerdeki operasyonların kapatılması, yatırımların azaltılması, reklam giderlerinin kısıtlanması ve her zaman maliyet olarak düşünülen teknolojik yatırımların geciktirilmesi, hatta yapılmaması kararları gündeme gelecek.

Kriz ortamlarının bazı fırsatları doğurduğunu da göz ardı etmemek gerekir. Özellikle yıllardır teknolojinin sunduğu yeni olanaklar çerçevesinde, sanallaştırma, sunucu konsolidasyonları, açık kaynak kodları ve “cloud computing” internet uygulamalarının servis olarak kullanılması gibi konulara, krizde olan firmaların artık çok daha hızlı bir şekilde uygulamaya koyacağı yeni teknolojiler olarak bakabiliriz. Bu olanaklar, verimliliği artırırken, sunduğu konsolidasyon imkanlarıyla daha az kaynakla aynı ya da daha fazla iş yapabilmeyi ve krizde olan kuruluşların verimli çalışmasını sağlayacak.

Yazılımların bir hizmet olarak kullanılması, verilerin sıkıştırılmış ortamlara yerleştirilmesi, sunucu sayılarının azaltılarak sanallaştırma teknolojilerinin uygulanması, hem bu konuda kullanılacak insan kaynağının azaltılmasına etki edecek, hem de daha rahat yönetilebilir ve dışarıdan çoğunluğu hizmet olarak alınan kaynakların etkin ve verimli bir biçimde kullanılmasını sağlayacak.

Belki bu, uzun süredir kurumsal müşterilerinde zaman harcayıp sürekli satın almalarını isteyen satış yöneticilerinin işini kolaylaştıracak, belki daha da zorlaştıracak. Gerçek olan bir şey var ki, o da yukarıda bahsetmiş olduğum teknolojilerin böyle uygun bir ortamda çok hızlı bir şekilde uygulanabileceği ve bunlara yatırım yapılabileceğidir.

Teknolojinin, maliyet merkezi olarak belirlenen imajının tazelenip, kuruluşların verimliliğini artıran ve onları birer kâr merkezi haline getiren bir olgu olarak karşımıza çıkmasını böyle bir krizin sağlaması, bazı yöneticiler için bir ironi olarak da görünecek.

Mehmet Bilginsoy – October 2008

Tuesday, October 7, 2008

Another CeBIT ?

Another CeBIT?



CeBIT performs for a long time in Turkey. Previously, this technology show has been performed with different names and after it got a name of CeBIT with an evolution in this period. In the beginning personal computers and other type of devices have been presented in the fair areas, today this is changed too much. Now, events have been prepared for complex and integrated technologies, and their benefits and the platforms where the people can find a chance to discuss about those technologies.

Although we faced in the last years mobile GSM operators had big presentations without no added value solutions, but with general participations the CeBIT could reached its target.

Could the possibilities of the technology be presented in a different way? Or Could they be more valuable? It is very hard to answer these questions. Especially, the young population and mobile phone market in the technology consumption ( in other words using technology with cheap prices ) defines the way and style of this type events.

On the other hand, an interesting point is, instead of showing themselves in the fair areas, they present useful products to the end users. For example, solutions about for setting up a small company and creating revenue streams, could be a good example for the end user, even bundling these type of solutions to sell can be a good subject at the CeBIT.

Nowadays, internet techonologies and especially Google’s creative solution approaches in advertisement world about generating new revenue streams and provide to everyone, can be new models in CeBIT, and this type of innovative solutions bring more people to these events and increase the participation. This will facilitate to create innovative solutions and will provide competitive environment for everyone.

Innovation and new approaches will continue to stay as a main subject in our next days our lives. Can routine innovation effect the business world in a different way? It is very hard to predict. In fact, competition will increase and end users will see the benefits of these too much.

It is possible to see the impact of the benefit, in small and medium enterprises and .com applications; but it will take time to see these benefits in the public sector services. The reason for this, it will be necessary to redefine the processes and time.

It is inevitable that the instutions and enterprises should bring the support programs for innovative projects. For this, if every instution evaluates the new ideas and approaches and implements rewarding methods, then it will be a great step for being a creative and innovative society.

The success level is very high where the ideas combine with the other ideas. At the same time, reward of people who contribute with the ideas, will provide a continuity for the innovations. Feedback and Reward mechanisms are playing a big role in the continuity process.

Especially, appraise the ideas coming from the young brains and reward them. Compose the Win-Win relation and present to everybody to get benefit from this.

Mehmet Bilginsoy – October 08

Başka bir CeBIT olabilir mi?

Başka bir CeBIT olabilir mi?




CeBIT yıllardır Türkiye’de gerçekleştiriliyor. Önce farklı isimlerle başlayan, sonra CeBIT ismini alan bu teknoloji gösterisi, zaman içinde evrim geçirerek günümüze kadar ulaştı. Başlarda başka birimlerin ve kişisel bilgisayarların fuar alanlarında yer alması, bugün farklı bir noktaya geldi; şimdi fuar, karmaşık çözümleri oluşturan farklı teknolojilerin entegre olarak çalıştığı, bunların faydaya yönelik yaklaşımlarının gösterildiği ve hatta tartışıldığı platformlar olarak düzenlenmekte.

Gerçi son yıllarda cep telefonu operatörlerinin üstün farkla boy gösterdiği, katma değerli çözümlerin daha az yer aldığı ortamlarla karşılaşsak da, olması gereken katılımla, istenilen doyuma ulaşılmaktadır.

Teknolojinin getirdiği olanaklar daha farklı sunulabilir miydi? Veya daha değerli olabilir miydi? Bu soruya cevap vermek çok zor. Özellikle teknolojinin tüketilmesinde etkin rolü oynayan genç nüfus ve cep telefonu pazarı (diğer bir deyişle ucuz fiyata teknoloji kullanımı), bu tür gösteri ortamlarının gidişatını belirlemekte.

Diğer taraftan, dikkat çekici bir nokta da bu tür ortamlarda boy gösterilmesinden ziyade daha çok son kullanıcıya yönelik faydalı ürünlerin gösterilmesidir. Örneğin, küçük bir işletmenin kurulması ile ilgili veya hemen gelir sağlayabilecek olanakların son kullanıcıya sunulması türünde olan çözümler, son kullanıcılara ayrı bir yarar sağlayabilir ve bunun paketlenip satılabilir hale getirilmesi, CeBIT’te bir konu olarak işlenebilir.

Son zamanlarda internet teknolojilerinin ve özellikle Google'ın reklam dünyasını harekete geçiren, farklı bir gelir modeli oluşturabilen ve herkese getiri sağlayabilen yenilikçi yaklaşımlarının CeBIT gibi ortamlarda daha fazla bulunmasıyla, katılımı daha üst düzeye taşıyacak yenilikçi çözümlerin oluşturulması konusunda bu tür teknoloji organizasyonlarında bir rekabet ortamı yaratılacaktır.

İnovasyon ve yenilikçi yaklaşımlar, önümüzdeki günlerde ve yıllarda her zaman ana konu olacak şekilde hayatımızda yer almaya devam edecek. İnovasyonun rutin hale gelmesi, acaba çalışma dünyasını farklı bir havaya büründürebilir mi? Bunu tahmin etmek çok zor. Ancak, gerçek olan şu ki rekabet artacak ve son kullanıcılar bunun faydasını fazlasıyla görecekler.

Faydanın etkisini, özel sektör ve .com uygulamalarında sıklıkla görmek olası; ancak, bunu kamu hizmetlerinde hissetmek biraz daha zaman alacaktır. Bunun nedeni, süreçlerin yeniden tanımlanmasının gerekliliği ve bunun uzun sürmesidir.

İnovasyonu sağlayacak destek programlarının kurumlar tarafından gündeme getirilmesi ve hayata geçirilmesi için çalışmalarda bulunulması, kaçınılmaz bir gereksinim olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda, her kurum ve kuruluşta yeni fikir ve yaklaşımların değerlendirilmesi ve bunun karşılığında katılımcıların ödüllendirilmesi, yaratıcı ve yenilikçi bir toplumun oluşturulmasında inanılmaz bir aşama olacaktır.

Fikirlerin değerlendirilip başka fikirlerle bütünlendiği projelerde başarı oranı son derece yüksek olmaktadır. Aynı zamanda, fikirleri alınan kişi ve kişilerin ödüllendirilmesi ve motive edilmesi, inovasyonun devamlılığını sağlayacaktır. Her zaman atlanma olasılığı olan geri bildirim ve ödüllendirme aşamaları, yenilikçi yaklaşımların devamlılığında büyük önem taşımaktadır.

Özellikle genç beyinlerden gelen bu fikirleri değerlendirin ve ödüllendirin. Kazan-kazan ilişkisini hemen yaratın ve faydasından herkesin yararlanmasını sağlayın.

Mehmet Bilginsoy – November 08