Başka bir CeBIT olabilir mi?

CeBIT yıllardır Türkiye’de gerçekleştiriliyor. Önce farklı isimlerle başlayan, sonra CeBIT ismini alan bu teknoloji gösterisi, zaman içinde evrim geçirerek günümüze kadar ulaştı. Başlarda başka birimlerin ve kişisel bilgisayarların fuar alanlarında yer alması, bugün farklı bir noktaya geldi; şimdi fuar, karmaşık çözümleri oluşturan farklı teknolojilerin entegre olarak çalıştığı, bunların faydaya yönelik yaklaşımlarının gösterildiği ve hatta tartışıldığı platformlar olarak düzenlenmekte.
Gerçi son yıllarda cep telefonu operatörlerinin üstün farkla boy gösterdiği, katma değerli çözümlerin daha az yer aldığı ortamlarla karşılaşsak da, olması gereken katılımla, istenilen doyuma ulaşılmaktadır.
Teknolojinin getirdiği olanaklar daha farklı sunulabilir miydi? Veya daha değerli olabilir miydi? Bu soruya cevap vermek çok zor. Özellikle teknolojinin tüketilmesinde etkin rolü oynayan genç nüfus ve cep telefonu pazarı (diğer bir deyişle ucuz fiyata teknoloji kullanımı), bu tür gösteri ortamlarının gidişatını belirlemekte.
Diğer taraftan, dikkat çekici bir nokta da bu tür ortamlarda boy gösterilmesinden ziyade daha çok son kullanıcıya yönelik faydalı ürünlerin gösterilmesidir. Örneğin, küçük bir işletmenin kurulması ile ilgili veya hemen gelir sağlayabilecek olanakların son kullanıcıya sunulması türünde olan çözümler, son kullanıcılara ayrı bir yarar sağlayabilir ve bunun paketlenip satılabilir hale getirilmesi, CeBIT’te bir konu olarak işlenebilir.
Son zamanlarda internet teknolojilerinin ve özellikle Google'ın reklam dünyasını harekete geçiren, farklı bir gelir modeli oluşturabilen ve herkese getiri sağlayabilen yenilikçi yaklaşımlarının CeBIT gibi ortamlarda daha fazla bulunmasıyla, katılımı daha üst düzeye taşıyacak yenilikçi çözümlerin oluşturulması konusunda bu tür teknoloji organizasyonlarında bir rekabet ortamı yaratılacaktır.
İnovasyon ve yenilikçi yaklaşımlar, önümüzdeki günlerde ve yıllarda her zaman ana konu olacak şekilde hayatımızda yer almaya devam edecek. İnovasyonun rutin hale gelmesi, acaba çalışma dünyasını farklı bir havaya büründürebilir mi? Bunu tahmin etmek çok zor. Ancak, gerçek olan şu ki rekabet artacak ve son kullanıcılar bunun faydasını fazlasıyla görecekler.
Faydanın etkisini, özel sektör ve .com uygulamalarında sıklıkla görmek olası; ancak, bunu kamu hizmetlerinde hissetmek biraz daha zaman alacaktır. Bunun nedeni, süreçlerin yeniden tanımlanmasının gerekliliği ve bunun uzun sürmesidir.
İnovasyonu sağlayacak destek programlarının kurumlar tarafından gündeme getirilmesi ve hayata geçirilmesi için çalışmalarda bulunulması, kaçınılmaz bir gereksinim olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda, her kurum ve kuruluşta yeni fikir ve yaklaşımların değerlendirilmesi ve bunun karşılığında katılımcıların ödüllendirilmesi, yaratıcı ve yenilikçi bir toplumun oluşturulmasında inanılmaz bir aşama olacaktır.
Fikirlerin değerlendirilip başka fikirlerle bütünlendiği projelerde başarı oranı son derece yüksek olmaktadır. Aynı zamanda, fikirleri alınan kişi ve kişilerin ödüllendirilmesi ve motive edilmesi, inovasyonun devamlılığını sağlayacaktır. Her zaman atlanma olasılığı olan geri bildirim ve ödüllendirme aşamaları, yenilikçi yaklaşımların devamlılığında büyük önem taşımaktadır.
Özellikle genç beyinlerden gelen bu fikirleri değerlendirin ve ödüllendirin. Kazan-kazan ilişkisini hemen yaratın ve faydasından herkesin yararlanmasını sağlayın.
Mehmet Bilginsoy – November 08
No comments:
Post a Comment