Thursday, April 10, 2008

Uygulama hizmet sağlayıcınızı seçtiniz mi?

Uygulama hizmet sağlayıcınızı seçtiniz mi?




Hep kurumsallaşmaktan ve bunun teknolojiyle gerçekleşeceğinden bahsediyoruz. Değişen pazar koşulları ve rekabet, şirketlerin verimlilik ve kârlılığa odaklanmalarını, buna paralel olarak da operasyonel masraf ve yatırımlarını minimumda tutmalarını gerektiriyor.


Kurumsallık yolunda olan veya küçük ölçekli bir şirketin operasyonel masraflarının yaklaşık yüzde 20’lik bölümü, kurdukları teknolojik yatırımlara aittir, diyebiliriz. Büyüme sürecinde, bu porsiyon, yavaş yavaş yükselecektir. Donanım altyapısı (sunucu, PC, yazıcı, ağ ekipmanları, kablolama, vs.) ve buna bağlı olarak yazılım lisansı maliyetleri, güvenlik uygulamaları, finans uygulamaları, üretim varsa üretim uygulamaları, müşteri ilişkileri yönetimi uygulamaları, ofis uygulamaları ve hepsinin üstüne ek olarak gelebilecek hizmet maliyetleri, göreceli olarak, kuruluşun boyutuna göre, çok büyük yük getirmektedir.


Dış kaynak kullanımının farklı modellerde uygulanabildiğini ve birtakım avantajlarının yanı sıra dezavantajlarının da olduğunu biliyoruz. İşe odaklanmanın zorluğu, iç şirket operasyonlarında geçirilen yönetim zamanıyla daha da artmaktadır. Bugün, yeni kurulacak ya da küçük/orta boy işletmelerde, birtakım teknolojik çözümlerin dış kaynak hizmeti olarak adlandırabileceğimiz servis ve uygulama sağlayıcılardan temin edilmesi, hem yatırım oranlarını minimumda tutacaktır, hem de yönetim açıklarının kapanmasını sağlayacaktır.


Bir kuruluşta verimliliği hemen sağlayacak en gerekli ve basit e-posta, takvim/ajanda, anında konuşma gibi uygulamalar, insan ve teknoloji yatırımı gerektirirken, bunların bir uygulama hizmet sağlayıcısından alınması, hem hız, hem de tasarruf sağlayacaktır.


Kuruluşun büyüme veya gereklilikleri çerçevesinde takımsal doküman ve ofis çalışmalarına yönelik uygulamaları, yine dışarıdan, son derece uygun koşullarla edinilebilir. Kurumsal hafıza ve tüm kuruluş bireylerinin tek ses ve vücut olarak hareket edebilmelerini sağlayacak portal uygulamalarının, bir kuruluştaki en gerekli uygulama olarak kullanıcıların önüne en kısa zamanda gelmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Bunların hepsinin üstüne, bugün hepimizin elinden bırakamadığı mobil cihazlarla entegrasyon ihtiyacını eklemeyi unutmayın.


Kuruluşunuz için atacağınız her adımda esneklik, düşük maliyet, güvenlik, minimum ihtiyacın sağlanması, bilgi bütünlüğü ve kolay yönetilebilirlik gibi kriterlerin gözden geçirilmesi, son derece zaman alıcı ve operasyonun içinde rahatlıkla kaybolmanızı sağlayıcı bir aşamadır. Bu aşamanın hızlandırılması ve gönül rahatlığı içinde ilerlenebilmesi, bu tür dış kaynak uygulamalarının kullanımına ait verilecek kararlara bağlıdır.


İnternet servis sağlayıcılarının ilk ortaya çıktıkları günlerden bugüne kadar, uygulama hizmet sağlayıcılığı (ASP) kavramı hep konuşulmuş; ancak, her seferinde, karar vericilerin önüne, yukarıda belirttiğim nedenleri de içeren şekilde, güven ve gizlilik konuları ile çıkmıştır. Bu yüzden, bu kavramın hızlı gelişimi gerçekleşememiştir.


Bugün, bu uygulamalar ve hizmetler hızla yayılıyor. Şirketler, pazarda daha hızlı hareket etmek ve masraflarını azaltarak rekabetçiliklerini sürdürmek için, bu hizmetleri kullanmaya ve satın almaya başladılar. Siz de bu yarışta geride kalmamak için araştırmaya başlayın. Bu araştırmanızda size ilk adım olarak önereceğim yer, Google Apps. Gerisi, kuruluşunuzun yapacağı tasarrufları hesaplamak; o da sizin için zaten çok kolay olacaktır.

Mehmet Bilginsoy April - 2008

1 comment:

iltiriş said...

google'un bu hizmeti mükemmel ama Türkiye'de henüz yeteri kadar tanınamadı.