Sunday, June 1, 2008

Senkronizasyon

Senkronizasyon


İş hayatımızda istediklerimizi yapabilmek için teknolojinin kullanımı o kadar arttı ki her yerde, her aşamada teknolojiyi son noktasına kadar kullanma isteği içindeyiz. İş planlarının gerçekleştirilmesi, projelerin uygulanması, günlük ihtiyaçların karşılanması gibi noktalarda, kendi kendimize yapmamız gereken şeyleri, bazı durumlarda başkalarına yaptırıyoruz; diğer bir deyişle, dış kaynak kullanıyoruz. Bu eylemlerimiz, ya gerçek maliyet-fayda analizleri sonucunda, ya da bir noktadan sonra alışkanlıklar halinde seyrediyor. Yaptıklarımızın ve yapacaklarımızın hızlı, verimli, kolay ve doğru sonuçlu olması için teknoloji kullanalım diyerek başlıyor; ancak, her zaman beklediğimiz doğru sonuca ulaşamıyoruz.

Dış kaynak kullanımının, bir yandan avantaj yaratırken, diğer yandan birtakım dezavantajları beraberinde getirdiğini unutmamak gerekir. Bu dezavantajlar, hizmet konusunun ne olduğuna çok bağlıdır; bazı yerlerde maliyet, süreç zorluğu, hukuki olumsuzluklar yaratırken, bazı yerlerde de bağımlılığın artmasına neden olmaktadır. Seçilecek dış kaynak kullanımı etkinliğinin dengeli bir şekilde kullanılması için etraflı bir analiz yapmanın faydası vardır. Özellikle ana işinizi, dış kaynak kullanımına gitmeden, kendi kadro ve yetkinliğiniz ile çözmeniz gerekmektedir. Stratejinin iyi kurgulanması, ileride atılacak adımların tutarlılığını sağlayacaktır.

İnternet kullanımı, mobil uygulamalar ve teknolojik altyapı destekleri, birbirinden farklı hızlarda gelişmekte ve hayatımızda fayda sağlayıp bağımlılık yaratmaktadır. Diğer yandan, gelişmelerin senkronize olmaması, bazı kara deliklerin oluşmasına neden olmakta ve bu kara deliklerden kurtulmak için kolları sıvayıp herşeyi kendimizin yapması gerekmektedir. Gelişim ve teknoloji stratejileri iyi saptanmış ülkelerde, teknolojinin iş hayatına uyarlanmasının sağlayacağı faydalar, en üst düzeyde olacak şekilde planlanmaktadır. Bu tür planlama ve uygulamalar, o ülkenin gelişimine büyük bir fayda sağlarken, ülkenin teknoloji kullanan toplumunda da gözle görülür bir gelişme olmaktadır.

Yabancı yatırımcıların, serbest girişimcilerin, sermaye sahiplerinin bir ülkedeki faaliyetlerinin hızlı, kolay ve verimli olmasının sağlanması, o ülke ekonomisinin büyümesi ve gelişiminin hızlanması anlamına gelir. Düzenleme ve uygulamaların tek noktadan sağlanması, kendinizi kamusal ya da kurumsal olarak başvurduğunuz yerlerde defalarca ispatlamamanız, güven ve beyan ortamının oluşması, kontrol ve denetleme mekanizmalarının mükemmel bir şekilde çalışması, inanılmaz bir verim artışı sağlayacaktır. Aksi takdirde, bazı noktalarda teknolojinin getirdiği olanaklar çerçevesinde çok hızlı bir şekilde ilerlerken, diğer noktalarda takılıp yavaşlamak kaçınılmaz olacaktır.

Teknolojik ve mobil uygulamaları, işimize ve kendimize fayda sağlaması için kullanmayı sürdüreceğiz ve her fırsatta daha iyisinin arayışına gideceğiz. Bu tür uygulamaların süreçlerle senkronize haline gelmesini beklemek mümkün değil; ancak, düzenlemelerin gerçekleştirilmesiyle belirli bir süre sonra istenen seviyeye ulaşılması mümkün. Ancak, ne zaman?..

Mehmet Bilginsoy – June 2008

No comments: