2008: Daha Zor Bir Yıl
Artık her kurum ve kuruluş kendi organizasyonlarını oluştururken bilgi teknolojilerinin gerekliliğini kaçınılmaz olarak kabul ediyor. Büyümek için, kârlılık için, kurumsal bilginin toplanıp kendi kültürünü oluşturması için, hep ütopik olarak değerlendirilen iş deneyimlerinin paylaşımını bir bilgi birikimi olarak değerlendirmek için, iyi örnekler kadar kötü örneklerin yaratılması ve geçmişten derslerin çıkartılması için bilgi teknolojilerini kullanmak istiyorlar.
Doğal olarak bu isteklerde teknolojiyi kullanırken, kontrolü kaybetmeden büyümek ve iyi bir yönetim modeli oluşturmak, gözden kaçırılmaması gereken bir nokta. Her kuruluştaki yönetim gruplarındaki yöneticilerin aldıkları kararlar, o kuruluşun gidişatına önemli ölçüde yön vermekte. Her ne kadar gerekliliği ve vazgeçilmezliği kabul edilse de, bilgi teknolojileri bir masraf kapısı gibi görülmekte. Buna rağmen yatırım imkanlarının zorlanarak getirilerin en yüksek noktaya taşınması, bilgi teknolojilerinin ana hedefleri arasında.
2008 yılı, icra kurullarındaki Bilgi Teknolojileri Direktörleri ve Koordinatörleri (CIO’lar) için daha zorlu bir yıl olacak gibi gözüküyor. Dünya örneklerine baktığımızda, CIO’ların kendi kuruluşlarında, raporlamaları ve raporlama yaptıkları kişiler ile geçerli ve tutarlı bir yerde bulundukları ve işlerinde ortalama 5 yıl geçirerek, yarar ve maaş paketlerinin sürekli yükseldiği gözlemleniyor.
CIO’ların kendi kabul edilebilirliklerini ve stratejik önemlerini sürdürebilmeleri, diğer bilgi teknolojileri (BT) liderleri için yarattıkları fırsatların sayısı ile doğru orantılı. Artık CIO’ların sorumlulukları daha geniş ve daha karmaşık hale geldi. Bu karmaşıklık, kendi organizasyonlarını daha iyi duruma getirecek potansiyeli de oluşturmakta. Bu potansiyel, CIO’ların bilgi teknolojileri haricinde diğer iş kollarındaki üst düzey pozisyonlara çok daha rahat bir şekilde geçiş yapabilmesine imkan sağlıyor.
CIO’ların bölümlerini adeta bir kâr merkezi olarak çalıştırmaya başlamaları, verimlilik ve büyümenin sağlanması için yaratıcı fikirler ortaya koymaları, uygulama çalışmalarını iş biriminin başı ile beraber gerçekleştirmeleri ve iş problemlerini çözme konusundaki yaklaşımlarını geliştirmeleri, önümüzdeki yıllarda yükselmelerini sürekli hale getirmek ve yerlerini sağlamlaştırmak için yapmaları gerekenlerden sadece birkaçı.
Teknoloji ve iş ile ilgili konuların iç içe girmesi, diğer iş birimi üst düzey yöneticilerinin CIO’ların yerini alabilmesi ihtimalini ortaya çıkardı. Önümüzdeki dönemlerde, ancak daha güçlü CIO’lar kendi yerlerini koruyabilecekler.
CIO’ların sadece teknik sorunları çözmesi ve bununla ilgili organizasyon yapmaları artık stratejik olarak bir önem taşımamakta. Bu yüzden üst yönetimler maliyetleri düşürmek ve verimliliği arttırmak için bir alt düzeydeki BT yöneticileri ile çalışmayı daha anlamlı görmekte. Kısaca bir CIO’nun sadece operasyonu yönetmesi ve yönlendirmesi günümüz iş anlayışı içinde yalnızca yüksek maliyet anlamına gelmekte.
2008 yılında ekonomik koşulların duraklama dönemine gireceği ve Amerikan ekonomisindeki durgunluk etkilerinin tüm dünyadaki organizasyonlarda da görüleceği beklentisi bulunmakta. Bu yüzden önümüzde ekonomik anlamda çok daha zor bir yıl var. Bu koşullar altında, operasyon odaklı çalışma yerine, verimliliğe odaklanma ve kâr merkezli çalışma biçimi kuruluşlardaki iş birimlerinin daha fazla büyümesine olanak sağlayacak. Teknolojik çözümlerin oluşturulması yaklaşımı ile, CIO’lar yerlerini ve işlerini daha da sağlamlaştıracaklar.
Operasyon yönetimini bırakıp, artık stratejik kararlara etki edecek, hayata geçirilmesi halinde teknolojiyle birlikte ilerlemesi gereken fikirler için yenilikçi yaklaşımlarınızı sunmaktan çekinmeyin. Zor yılları kolaylaştırmak sizin elinizde .
Mehmet Bilginsoy - Aralık 2007
No comments:
Post a Comment