Thursday, February 14, 2008

Bilişim Sektörü Nereye Gidiyor?

Sektör Nereye Gidiyor: Bir Değerlendirme

find-your-business-direction

Sektörümüzde işler iyi gidiyor mu? Yoksa bize mi öyle geliyor? Türkiye’de Bilişim Sektörü yıllardır potansiyeline göre daha büyük bir patlama gösterme çabası içinde ilerlemesine devam ediyor. Bazen yazılım, bazen donanım, ama genelde donanım ürünlerinin başı çektiği bir bilgi teknolojisi pazarı olma özelliğini gösteriyoruz. Yeni ve katma değerli çözüm oluşturma oranı çok düşük, sadece olan teknolojinin kullanımı ve bunun farklı senaryolarda uygulanmasından ileriye gidilmemekte. Inovasyona yönelik, büyük isimlerce sponsor olarak desteklenebilecek projeler oluşturulması ve hatta kullanıcıların taleplerini bu şekilde sağlayıcılardan istemeleri, gelişmeyi daha da hızlandıracaktır.

Her ne kadar sektör teknoloji ile ilgili bir sektör olsa da, işlerin nasıl gittiğini anında ölçmek pek mümkün olamıyor. Herkes birbirine işlerin nasıl gittiğini sorduğunda genel olarak, işlerin iyi gitmediği, ödemelerin alınamadığı, projelerin sürekli ertelendiği ve alımların durdurulduğu gibi açıklamalarla karşılaşıyorsunuz. Çok azı işlerin çok iyi gittiğini söylüyor. Daha sonra sektörle ilgili açıklamalar, büyüme rakamları, yurtdışından gelen raporlara bakıldığında, durumun aslında hiç de o kadar kötü olmadığı ve hatta yıldan yıla sürekli büyüme kaydedildiği gözüküyor. Burada yanlışlık nerede, anlamak mümkün değil. Ya kimse işlerinin iyi gittiğini söylemek istemiyor, ya da farklı ölçüm kriterleri bulunuyor.

Fiyat önceliğinden değer önceliğine

Cep telefonları ve iletişim ürünlerinin satışlarının hesaplamalara katılması ile büyümelerde ilerlemeler kaydedildiği bir gerçek, ancak sektörel büyümeye bakıldığında reel büyümenin o kadar hızlı olmadığını görüyoruz. Karlılıklar düşüyor, rekabet artıyor, ama bu arada yeni yatırımlar yapan yabancı kuruluşlar Türkiye’ye geliyorlar. Yabancı kuruluşlar teknolojik ihtiyaçlarını belirlerken, merkezlerinden aldıkları standartlar ile Türkiye’deki yapılanmalarını başlatıyorlar. Artık küresel pazar koşullarının etkisi daha da güçlü bir şekilde hissediliyor. Merkezi satınalmalar, kararlar, standartlar ve uygulamalar, bilişim sektöründe hizmet veren firmaların kendilerini yenilemeleri gerekliliğini dayatmaya başladı.

İşlerin daha iyi gitmesi için ne yapmalı ve reel büyüme nasıl hızlandırılmalı? “Fiyat öncelikli” olan bir ortamı nasıl “değer öncelikli” hale getirebiliriz? Bunlar için öncelikle sektörde bulunan dernek ve birliklerin aynı frekansta hareket etmeleri gerekiyor. Hükümet tarafından belirtilen ve teknolojik birimlerin yapılanmasına yönelik kararların bir an önce alınması ve regüle edilmesi gerekiyor. Bugün büyüme rakamlarını etkileyen en ağırlıklı faktör, kamu alımları. Kamuda yapılan harcama ve yatırım dondurmaları, öncelikli olarak teknolojik yatırımlarda yapılıyor. Yapılan konuşmalarda teknolojinin ön plana çıkarılması, ama arkasından yatırıma önem verilmemesi ve hatta teknolojinin bir çeşit kırtasiye muamelesi görmesi, büyümenin engellendiği noktalardan sadece biri.

Şimdilik sadece çıkan raporlara bakalım ve sevinelim: “Sektör büyüme gösteriyor”. İleride teknolojinin ilerlemesi, sektör büyümesinden daha hızlı olacak. Önlem ve destek kararları alınmadıkça, büyük kuruluşlar yatırımlarını yapmayıp ileriye attıkça, hükümet tarafından regüle edecek kararlar ve Avrupa Birliği projeleri desteklenmedikçe, sektörde duraklama safhasına geçiş kaçınılmaz olacaktır.

Mehmet Bilginsoy

No comments: